Ogólna ilość cholesterolu we krwi niewiele mówi nam o tym,
czy jesteśmy zagrożeni chorobami układu krążenia. Wyniki badań zazwyczaj
wyodrębniają poziom dobrego cholesterolu (HDL) oraz poziom cholesterolu złego
(LDL). Jaja kurze były obiektem badań fizyko-chemicznych już od wielu lat i
można powiedzieć, że przyniosły one dobre wieści dla osób walczących z nadmierną
ilością cholesterolu we krwi. Jak się bowiem okazuje, jajka zielononóżek
wykazują odmienną strukturę, jeśli chodzi o cholesterol – zawierają nie tylko
mniej złego cholesterolu aż o 14%, lecz również od 10-12% więcej dobrego. Na lekcjach biologii rzadko kiedy
omawiano dokładnie, na czym polega wyższość HDL nad LDL. Najważniejszą jego
funkcją w organizmie, jest dostarczanie przez układ krwionośny nadmiaru
cząsteczek złego cholesterolu do wątroby. Dzięki temu możliwe jest ich
wydalenie z organizmu, część z nich natomiast zostaje zużyta podczas produkcji
kwasu żółciowego. Oprócz tego, HDL jest niezbędny, aby organizm mógł wytworzyć
witaminę D3 oraz hormony płciowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz