poniedziałek, 18 lutego 2013

Mniej złego, a więcej dobrego cholesterolu w jajkach zielononóżek




Ogólna ilość cholesterolu we krwi niewiele mówi nam o tym, czy jesteśmy zagrożeni chorobami układu krążenia. Wyniki badań zazwyczaj wyodrębniają poziom dobrego cholesterolu (HDL) oraz poziom cholesterolu złego (LDL). Jaja kurze były obiektem badań fizyko-chemicznych już od wielu lat i można powiedzieć, że przyniosły one dobre wieści dla osób walczących z nadmierną ilością cholesterolu we krwi. Jak się bowiem okazuje, jajka zielononóżek wykazują odmienną strukturę, jeśli chodzi o cholesterol – zawierają nie tylko mniej złego cholesterolu aż o 14%, lecz również od 10-12%  więcej dobrego. Na lekcjach biologii rzadko kiedy omawiano dokładnie, na czym polega wyższość HDL nad LDL. Najważniejszą jego funkcją w organizmie, jest dostarczanie przez układ krwionośny nadmiaru cząsteczek złego cholesterolu do wątroby. Dzięki temu możliwe jest ich wydalenie z organizmu, część z nich natomiast zostaje zużyta podczas produkcji kwasu żółciowego. Oprócz tego, HDL jest niezbędny, aby organizm mógł wytworzyć witaminę D3 oraz hormony płciowe.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz